Fra California til Kvitfjell

På Skigardhytta i Gudbrandsdalen balanserer Lexie og Casper Mork-Ulnes det beste fra to verdener. Han er en norskfødt bondesønn, hun er femte generasjon californier. Sammen driver de Mork-Ulnes Architects, et internasjonalt arkitektfirma med kontorer i San Francisco, California og Oslo. Balansen mellom skandinaviske nøkternhet og californisk “can-do-spirit” viser seg å være en vinnerkombo både for familien og bedriften, Mork-Ulnes.
Fra USA til Norge

Selv om Casper ble født i Norge, har han bodd store deler av livet utenlands. Han forteller om hvordan faren skiftet karriere fra bonde til diplomat og tok familien med på flyttelasset.

– Vi bodde først i Italia, og siden i Skottland og USA. Lenge tenkte jeg at USA skulle være mitt siste stopp, sier Casper.

Det var i USA han studerte arkitektur og møtte Lexie på afterski-party. Det var også her han bygde opp Mork-Ulnes Architects fra grunnen av, og barna, Lucia og Finn, ble født.

 

Den skandinaviske livsstilen 

  

Lexie var på hjemmebane på den amerikanske vestkysten. Frem til 2010 jobbet hun fulltid som møbeldesigner for et amerikansk selskap, men to fulltidsarbeidende foreldre pluss to små barn skulle vise seg å være et regnestykke som ikke gikk opp i USA.

– Det var vanskelig å finne balansen. Vi kunne ikke fortsette i samme spor. I mine øyne var Norge “The Holy Land” for småbarnsforeldre, så en dag fortalte jeg Casper at jeg ville flytte. 

Hva var det ved Skandinavia som tiltrakk deg? 
– Det er mer avslappende å være småbarnsforeldre i Norge. Gode ordninger legger til rette for at familier kan balansere arbeid og familie. Forholdet som nordmenn har til naturen er også noe jeg har fått sansen for, forklarer Lexie.

 

Californisk entusiasme

Til tross for at majoriteten av deres klienter kom fra tech-industrien i Silicon Valley, var Casper likevel åpen. “Flytte? OK. Det ordner vi”, svarte han Lexie. De siste årene i Norge har det vist seg at han hadde helt rett.

Med base på Briskeby i Oslo leder Casper nå arkitektfirmaet som har vokst til elleve ansatte med prosjekter på tre kontinenter. På tegnebrettet har de alt fra en surfehytte i Brasil til et nytt boligområde i Sierra-området i California og flere storskala-prosjekter i Norge og California.

– Entusiasmen som preger vestkysten av USA, spesielt California, må ha smittet av på meg. Å se muligheter og være åpen for nye ting er en innstilling jeg tar med inn i prosjektene, forklarer Casper.

Hva er ditt amok?
 Den første fasen av et nytt prosjekt engasjerer meg veldig, spenningen rundt det å finne nye løsninger sammen med teamet, sier Casper.

Og hva er deres koma?
 Ski og fjell, svarer de. 

 

Balansekunstnere

Av alle de spennende prosjektene Casper har tegnet, er familiens egen hytte på Kvitfjell i Gudbrandsdalen en sterk favoritt. Hytta har de døpt Skigard, fasaden er inspirert av skigardsgjerder.

Også her balanserer paret deres ulike bakgrunner. I tråd med skandinavisk minimalisme lar enkle løsninger og nøysom materialbruk arkitekturen få skinne i fred. Samtidig avslører de store glassvinduene Caspers forkjærlighet for modernismen på femti- og sekstitallet i California, der skillet mellom inne og ute viskes ut.

– Det er en merkelig følelse å sitte ved frokostbordet på hytta i januar når det er 20 kuldegrader utenfor, og store vinduer på begge sider plasserer oss midt i naturen, forklarer han. 

 

Med respekt for naturen

  

Sprosser og utskårne karmer, det var det de lokale håndverkerne var vant til at vinduer skulle ha. Likevel møtte de parets ønsker med en innstilling som minner om en helt annen dal, Silicon Valley.

Fasaden til Skigard skulle være bekledd som en skigard og ha gress fra området på taket. En stund ville Lexie og Casper skrinlegge ideen, så vanskelig som den var å realisere, men da var det håndverkerne fra Gudbrandsdalen som sa: “Dette skal vi få til.”

Det har vært viktig å respektere naturen og tradisjonene i området. Inspirert av gamle stabbur, hviler hytta på søyler og berører knapt bakken. Dyr i området kan beite fritt under konstruksjonen, og om noen skulle ønske å fjerne hytta, vil fremtidige generasjoner knapt merke at den sto der.

  

“The test of time”

– Jeg tenkte aldri jeg skulle ha noe så gammeldags som en tømmerhytte med gresstak, men da jeg oppdaget sæterområdene i Gudbrandsdalen, var jeg solgt, sier Lexie.

For å understreke arkitekturen tegnet hun inn plassbygde møbler i de fleste rom. Bortsett fra sofaene, som måtte være ordentlig komfortable, er de få løse møblene som finnes i hytta antikviteter som har stått på gamle gårder i området.

– Noen av møblene er over 100 år og har “stood the test of time”, sier Lexie. Kontrasten mellom antikviteter og arkitektonisk enkelhet gir rommene en interessant balanse, sier Lexie.

UTFORSK AMOKAMOK

Hva er ditt amok?
– 
Den første fasen av et nytt prosjekt engasjerer meg veldig, spenningen rundt det å finne nye løsninger sammen med teamet, sier Casper.

Og hva er deres koma?
– 
Ski og fjell, svarer de.