For at du skal ha glede av dine Amokamok produkter lengst mulig ønsker vi å inspirere og oppfordre til vask og vedlikeholdsrutiner som bevarer sengetøyets naturlige egenskaper på best mulig måte. Hvordan vi velger å vaske og behandle tingene våre er også viktig med tanke på miljøbelastning. Derfor vil vi gjerne dele noen tips og triks om hvordan du bør behandle og ta vare på sengetøyet.

Hvordan skal jeg vaske sengesettet?
Vi anbefaler å vaske sengesettet på maks 60°C og bare når det er nødvendig. Ved hyppig vask er 40°C mer skånsomt for å beskytte fargene. Hvitt sengesett tåler 95°C. Husk å vrenge sengesettet for å beskytte mønsteret og lukk glidelåser og knapper før vask. Lyst og farget sengesett bør vaskes hver for seg.

Hvilke vaskemidler bør jeg velge?
For lyst tøy anbefaler vi vaskemiddel for hvitt tøy. Dette er midler som er beregnet på vask ved høye temperaturer og som oftest inneholder blekemidler og optiske hvitemidler. For farget tøy, bruk såkalte «colormidler». Disse inneholder ikke blekemidler. Du kan også bruke vaskemidler for mørke farger. For vanlig vask i maskin anbefaler vi å bruke vaskemidler uten parfyme og fargestoffer. Se alltid etter Svanemerket når du handler vaskemiddel, da vet du at innholdet av skadelige kjemikalier er holdt til et minimum. 

Bør jeg bruke skyllemidler?
Det er viktig å være obs på at skyllemidler inneholder kjemikalier som er uheldige for miljøet, blant annet parfyme og konserveringsmiddel. Skyllemidler er utviklet for gjøre tøyet mykere, men kan også påvirke tekstilenes egenskaper på andre måter. Dersom man bruker skyllemiddel på for eksempel håndklær for å gjøre de mykere, må det også tas i betraktning at bruk av skyllemiddel også reduserer håndkleets absorberingsevne. Mange produsenter påstår at skyllemiddel er miljøvennlig fordi klærne vil tørke fortere og vare lenger, uten at det finnes noen kjent forskning som bekrefter dette. Det blir derfor opp til den enkelte å vurdere om miljøbelastningen er verdt effekten av mykere tøy.

Hva er riktig dosering?
Vi anbefaler å alltid følge doseringen som er angitt på vaskemiddelets innpakning. Dette vil være viktig for vaskeresultatet. Hvis du synes det er styrete og måtte måle opp doseringen hver gang, kan du gjøre det én gang og holde deg til samme mengde i fremtiden avhenging av mengden klær du fyller maskinen med. 

Bør jeg bruke tørketrommel?
Vårt sengesett tåler tørketrommelen, men å henge dem til tørk vil være langt mer skånsomt, både for tekstilene og strømregningen og miljøet. Rist tekstilene godt før du henger dem opp, så tørker de raskere og blir glattere. Aller best liker sengetøy å tørke ute i vinden, bare husk å unngå direkte sollys og bruk klesklyper når det blåser. I minusgrader trenger de litt lenger tid for å bli tørre. Det er lite som lukter og føles friskere enn nyvaskede klær som har fått tørke ute.

Må jeg stryke sengesettet?
Våre sengetøy er farget etter at den ble sydd, noe som gir sengesettet en livlig overflate. Dersom du vil beholde den uperfekte, naturlige og litt rynkete uttrykket, er det ikke nødvendig å stryke sengetøyet. Dersom du ønsker et perfekt glatt sengetøy kan du stryke det med middels varme på strykejernet. 

Hva med vedlikehold?
Vi anbefaler å ikke oppbevare bomull i plastbeholdere, siden dette kan gjøre at sengesettet gulner. Tekstiler som får lufte seg, dufter også friskere. Når sengesettet er i bruk, bør du riste dynen godt om morgenen i stedet for å re den stramt opp. Med god lufting tørker sengesettet raskere og holder seg rent lengre mellom hver vask.