Et vindu mot en annen tid

 
 
Alle Amokamok's produkter forteller en unik historie. Sengetøyet Åkle er et vindu med utsikt mot en annen tid.
 
 
Da designer Kristin Andrea Hansen formet mønsteret Åkle, var det fordi hun ville fortelle en historie. Selve mønsteret er en tolkning av en gammel «gluggvev» fra Røros. En glugg er et lite vindu. Amokamoks åklemønster er på sitt vis også et vindu med utsikt mot en annen tid.
  

– Utsikten tar oss tilbake til en tid der et åkle kostet det samme som tre kyr. Så verdifulle som tekstilene var, fikk de gå i arv. De ble lappet, stoppet og sydd om. Den gangen kalte de det nøysomhet, i dag kaller vi det bærekraft, men verdigrunnlaget bak er det samme, forklarer hun. 

 

Den perfekte kontrasten

Veving er ikke bare et tidkrevende og dermed kostbart håndverk. Muligheten for utallige fargekombinasjoner gjør også veven til et kreativt spillerom for lokale og personlige historier.

Åkleteppene er en særegen skandinavisk tradisjon som vi kun finner spor av i Norge og på Island. Ordet stammer fra norrøne áklæði, som direkte oversatt betyr oppå-klede. Et åkle er et vevd teppe som ble lagt over sengen eller hengt på veggen for dekor og isolasjon.

– Et åkle er fascinerende fordi det representerer et spenn av kontraster. Det er både eksklusivt, estetisk, praktisk og hverdagslig. På den måten utgjør det et spennende utgangspunkt for design, som gir meg rom for å utforske ulike mønstre og overføre disse til nye uttrykk.


Vevet inn med minner

I tråd med gamle tradisjoner er Åkle designet for å representere samtiden. I likhet med den gamle gluggveven, er sengetøyet vevet inn med minner som folder seg rundt livene våre. Sengetøyet er dermed et utsnitt av et større bilde som er skapt for å vare og bli tatt vare på.

I prosessen med å utforme Åkle har Kristin Andrea Hansen utforsket kontrasten mellom de geometriske gjentagelsene og det taktile uttrykket til et håndvevd teppe. Resultatet har blitt et et allsidig mønster som passer i ulike hjem.

– Vi har laget Åkle i flere fargekombinasjoner, ett for det stilsikre, modige designhjemmet og ett i myke, klassiske beigetoner som passer hos de fleste. Her er det bare å slå seg løs, sier Kristin.

SHOP AMOK SOCIAL BEIGE

Sengesett - Amok Social Beige