Amokamok Livsstil: Under huden på en kunstner i New York

Ro, harmoni, rettferdighet, venner, familie, kreativitet og opplevelser. Visuelle og emosjonelle opplevelser. Fino Prydz ramser opp det han anser som viktige elementer i livet.

Fino er kunstner og har vært bosatt i New York siden 2010. Opprinnelig er han Sørlending fra Fevik utenfor Grimstad. På besøk i hans inspirerende hjem i Brooklyn har Amokamok vært så heldige å få et personlig innblikk i hans kreative sjel og liv på skalaen mellom amok og koma i storbyen. 

 
EN EMOSJONELL
OG KREATIV PERSON
- Kan du fortelle oss litt om deg selv og hva du driver med om dagen?

- Jeg er utdannet interiørarkitekt fra Fashion Institute of Technology med tilleggsutdannelse i kunsthistorie. Nå driver jeg både med kunst og design. Jeg har stor interesse og egenskaper innenfor de kreative feltene kunst, arkitektur, interiør, mote og fotografi.

Fino realiserte drømmen om et «artist loft» under pandemien. Nå bor han i et nydelig ombygget industrilokale på 80m2 med 5m takhøyde i Brooklyn. Studio har han i samme bygg. Utvalget møbler har lette visuelle uttrykk med skulpturelle former og er en harmonisk blanding av egen kunst, nyere design, antikk og vintage. Stilen er minimalistisk og i leilighetens lyse og luftige rom har tingene plass til å skinne hver for seg.

- Hva er viktige elementer for deg i livet? Hvor finner du balanse?

- Ro, harmoni, rettferdighet, venner, familie, kreativitet og opplevelser, visuelle og emosjonelle opplevelser. Jeg har det best når jeg er «tilstede», tar beviste valg og fyller på med ting som gjør meg bra. Jeg har innsett at jeg er en emosjonell og kreativ person som lever livet ganske intenst, så for meg fungerer det faktisk ikke å strebe etter å finne den berømte "balansen" i livet. Mitt mål er heller å klare å akseptere den jeg er og hvordan jeg er skrudd sammen, forstå at livet vil svinge mellom ytterpunktene, godta det, og være god mot deg selv, uten fordømmelse. 

IN THE ZONE

Det var tilleggsutdannelsen i kunsthistorie som vekket kunstneren i Fino og han begynte å male 2016. Kunsten bærer preg av arbeidet som interiørarkitekt. Han henter mye inspirasjon fra ulike skulptører og arkitekter, men i kunsten søker han mot det mer uperfekte og skaper mer flytende former som representerer noe som er mer tilfeldig og abstrakt. 

- Jeg finner en god harmoni i meg selv når jeg er "in the zone" i studioet, når jeg får være kreativ og skape. Ettersom en kreativ prosess går veldig opp og ned, gjelder det å stå i det og ikke bli for låst eller stoppe opp. Kunsten for meg er prosessen og hvordan veien blir til, tankene jeg har underveis; tvil og mestring. Det som står igjen på lerretet blir en gave og vitne om den kreative prosessen.

 
PROFESJONELL OG PRIVAT

- På en skala mellom amok og koma, hvor plasserer du deg selv, profesjonelt og privat?

- Jeg må ofte minne meg selv på at jeg alltid vil flytte meg rundt på spekteret av følelser og at av og til må enkelte deler av livet være litt "koma" for at noe annet kan være "amok". Profesjonelt har ting begynt å løsne litt og jeg beveger meg faktisk mer mot koma-enden av skalaen. Dette føles bra fordi jeg i flere år har følt at jeg at jeg har vært med i ett kappløp der privatliv og personlige interesser har blitt nedprioritert. Nå er det mer privaten at det skjer mye nytt, som gjør at livet føles relativt kaotisk og amok. Det blir mye sjonglering og jeg jobber med å finne ut av hvordan jeg ønsker å ha det og hvordan jeg skal kombinere egentid med venner, interesser og karriere i hverdagen. 

AMOKAMOKMOMENTS 

- Hva er ditt amok? Kan du beskrive hva som virkelig får deg til å føle at du lever? 

- Et amok-øyeblikk som står sterkt i minnet er følelsen jeg fikk da min tvillingsøster nylig ringte og fortalte at jeg var blitt onkel. Paret har lagt mye arbeid i å bli foreldre og det har vært så «humbeling» og fint å følge deres prosess. Det bruser også godt når jeg scorer et antikk eller vintage funn på auksjon. Når det er sagt er nok følelsen jeg får når jeg jobber med et verk som virkelig går veien mitt favoritt amok-øyeblikk. Da kjenner jeg det svinger, og jeg er innom hele følelsesregisteret.

Fino beskriver også at det kribler godt i kroppen når han tør å by på seg selv for eksempel ved å trykke «send» på søknader til utstillinger. 

- Det å fremme seg selv, å tørre å tre ut i manesjen gjør at jeg føler meg levende. Forteller han.

- Kan du beskrive det motsatte, hvor du finner du total ro? Hva er ditt koma?

- Skulle jeg trenge en fast-track til indre ro og harmoni så er det sjøen og havet som gjelder. Jeg har vokst opp på kysten, så vil alltid føle en tilknytning og føle meg i balanse når jeg befinner meg i nærheten havet. Jeg finner også roen med langdistanse løping. Her får huet helt fri og jeg fokuserer kun på pust og det som er foran meg. Alt annet flyr bort og det er kun meg og bakken under meg. Etter endt økt opplever jeg også en enorm klarhet og økt energi til andre ting.

 
SLAPPE AV VS. BY PÅ SEG SELV

- Har du gjort noen beviste valg, enten for å finne mer ro, eller for å tre ut av komfortsonen og utfordre deg selv?

- Jeg løper ett par ganger i uken for å tømme hodet og sinnet. I tillegg har jeg fått et mer bevisst forhold til å chille. Jeg har lært meg å tillate meg selv å slappe av og akseptere at jeg kan sitte inne en hel søndag, uten å føle meg skyldig for å ikke produsere eller oppleve noe. Tiden jeg har hjemme i leiligheten verdsetter jeg stort. Her kan jeg trekke meg tilbake, stenge verden ute og være omringet av ting som betyr mye for meg og som jeg er glad i å se på. Andre veien har jeg bevisst jobbet med å bli bedre på å by på meg selv, fremme mitt eget arbeid, ta kreative sjanser og tørre å feile eller floppe. Her har jeg måttet utfordre meg selv. Mer personlig har en utfordring også vært å tørre å være mer ærlig og åpen i nære relasjoner.

EN KUNSTNERS GUIDE TIL NYC

- Til slutt, nå som vi er i New York, hva bør vi spise, oppleve og shoppe? Som kreativ tipper vi du har noen spennende anbefalinger?

 • The Noguchi Museum, mitt favoritt museum, som viser verdens største kolleksjon av Isamu Noguchis. Museet har også en nydelig hage med vakre skulpturer. 

 • Domino Park. Her må solnedgangen over vannet ved Williamsburg Bridge oppleves.  

 • Chelsea Gallery District – et spennende område dedikert til kunst, med mange fine gallerier. 

 • Prospect Park - Brooklyns versjon av Central Park er nydelig for løpeturer, piknik og chill.

 • RW Guild – En fransk restaurant med en spennende interiørbutikk. 

 • Faun – Min favoritt nabolagsrestaurant i Brooklyn.

 • Café Cluny – En klassiker for brunsj i West Village.  

- Et utvalg gode butikker for interiør, antikk, vintage og klær er: 

 • Open Air Modern, Vintage møbler og dekor.

 • Horseman Antiques – Møbler, interiør og dekor.

 • Van Der Most Modern – Møbler, interiør og dekor.

 • Other Times Village – Møbler, interiør og planter. 

 • Housing Works – Veldedig organisasjon med «thrift shops», bokhandel og kafé som støtter hjemløse og mennesker som er rammet av HIV og AIDS.

 • Gentlemen’s Resale – Ekslusiv «second hand» butikk for herreklær, sko, og accessoirer. 

 • Beacons Closet – Rangert blant New Yorks beste butikker for vintage og «second hand» klær. 

 • 10ft Single by Stella Dallas – Vintage klær, undertøy og accessoirer, har også en avdeling for tekstiler, inkludert tepper og sengetøy.

 • The Real Real – Second hand og vintage butikk og markedsplass for klær og tilbehør innen luksus og design.

 • L-Train Vintage – Kul butikk for vintage og «second hand» klær.

Shop Artsy Red

Dette er fargen som vil spille hovedrollen på soverommet. Den er selvsikker og utstråler en kreativ energi. Kombiner laken, puter og sengetøy i Artsy Red og opplev den mektige effekten denne fargen skaper i rommet.

Amokamok