Amokamok livsstil: Frode Goa

I Amokamok lar vi oss inspirere av mennesker som på sitt vis finner balanse mellom amok og koma i sitt liv. Det kan handle om å gå ut av komfortsonen og tilføre litt «amok» til hverdagen, eller noen ganger det motsatte. Vi har tatt en prat med landslagssurfer Frode Goa om hans kontrastfylte liv på Jæren. 
Landslagssurfer og kreativ Jærdweller 

Hei, Frode! Hvem er du, kan du fortelle litt om deg selv?
- Eg er vel en særdeles aktiv og kreativ person. Glasset er alltid halvfullt istedenfor halvtomt. Evig optimist, lovrytter til rang og en ekte Jærdweller. Eg bølgesurfer, står på rullebrett, kjører snøbrett, knipser bilder, lager ting, tegner og styrer på. Ingen ide er for dum til å utforskes nærmere.

Til daglig driver Frode en liten butikk i Stavanger sentrum som heter KANT. Navnet kommer fra at Jæren på Norrønt betyr nettopp det; rand eller kant. I butikken selges blant annet klær som tegnes og silketrykkes på huset. Økologisk bomull og beste kvalitet er i høysetet og det benyttes vannbasert miljøvennlig maling for trykking. I butikken selges også egendesignede kaffekrus som er produsert lokalt hos Figgjo i Sandnes, og lokalstrikka luer i Norsk ull fra Sandnes Garn. Alt i butikken har en tilknytning til Jærens åtte kommuner, historie og natur.

Ognalagunen på Jæren

- KANT har blitt kåra til byens beste butikk og besøkende turister beskriver den ofte som en “hidden gem”. Det går mot tiende året i drift nå. I tillegg til å drive butikken, driver eg også SHIT SKATEBOARD COMPANY, som ble etablert i år 2000. I disse dager lanseres SHIT NFT. Det er spennende.

 

Hverdagsbalansen mellom bølger og egne virksomheter

Hva er viktige elementer for deg i livet, hvor finner du balanse?
- Eg må ha bølger. Enkelt og greit. Får eg inn en surfeøkt på morgenen eller kvelden er dagen fullkommen. KANTs åpningstider justeres i henhold til surfen. Slik har det vært siden eg startet butikken i 2013. Folk digger det. Eg bruker all min tilgjengelige fritid på surfing – du finner meg alltid i sjøen når det er bølger. Surf sesongen er om vinteren og om våren og sommeren tilbringes naturligvis mer tid på rullebrettet da det kan gå ukesvis mellom surfeøktene på grunn av flat sjø. I tillegg til surfen byr vinteren også på puddersnø i fjellet. Bruker en del tid der også.

På en skala mellom amok og koma - Hvor er du? 

- Eg heller nok mot ytterpunktet amok for de fleste aspekter av livet, i hvert fall når det gjelder surfen. Gjennom et år er det kanskje 200 økter i bølgene. Det kunne gjerne vært mer. Får aldri nok. Er i bølgene HVER  dag det er bølger og vil være det til krampa tar meg. Surfer på landslaget for femte år på rad er det vel... Gir jernet og skal kicke ass så lenge eg har puls.

 

Kan du beskrive hva som skaper et koma-øyeblikk for deg?  

- Koma-øyeblikket og følelsen av total ro får eg når eg får sitte i sjøen og skue utover en idyllisk solnedgang eller soloppgang og høre bølgedrønningene slå sakte og jevnt.

 

Hva er ditt amok?
- Amok-øyeblikk har eg titt og ofte. Som for eksempel nylig da eg landa et skateboard trick, på en streetspot. Ene og alene, men sta som et beist, skulle eg sette trickset. Dette var tredje gang eg prøvde - samme spot med samme tricks. De to forrige øktene brukte eg 3-4t uten hell. Eg visste eg ville klare tricket, men det er et litt teknisk triks, og da er det snakk om å bruke tid nok og ikke gi opp. Heldigvis satt det på den tredje økta, og da var det så «smooth» at eg nesten ikke kunne tro det selv. Å herregud så fantastisk. En umiddelbar amok-følelse i kroppen av adrenalin og mestring. For de som skulle ha peiling på skate, så heter trikset KF BS Noseblunt gjort på en bratt brick-bank på en skole. For de fleste andre sier dette ingenting. 

 
  
 
Har du gjort bevisste valg i din hverdag for å skape mer ro, eller for å tre ut av komfortsonen og utfordre deg selv. Har du noen eksempel? 

- Eg har faktisk blitt mere og mere glad i rutiner. Opp tidlig betyr mer tid. Mer ro til sinns. Ellers prøver eg egentlig å utfordre meg selv i alle livets aspekter - lese mere, tøye mere, pushe grenser. Har gjort dette i sikkert to tiår. Ting tar tid. Men det går alltid fremover. På brettene pusher eg meg selv hele tiden. Har for eksempel jobbet i over fem år på å naile airs. Utfordringen er at moder jord ikke byr på forhold som tillater nettopp dette. En mulig snarvei er bølgebasseng, men dette koster 25K pr time og er forbeholdt rikinger. Den dagen jeg blir observert i et air bølgebasseng så har jeg blitt brått rik.

SHOP AMOK SOCIAL BEIGE

Sengesett - Amok Social Beige